RafaŽl

Renovatie

Nieuws

Contact

 

Het RafaŽl centrum

Priester Reginald Rahoens

RafaŽl werd in 1994 opgericht door pastoor Reginald Rahoens in de voormalige Sint-Annakliniek in het hartje van Anderlecht. Hier ontstond een christelijke woongemeenschap dat onthaal en onderdak bood aan mensen in kwetsbare situaties. Op het hoogtepunt werden tot 360 bewoners gehuisvest in de 147 appartementen en studioís. Tot 2015 was er ook een sociaal restaurant. Ook vandaag nog helpt onze voedselbank de meest kwetsbare mensen meerdere malen per week.

 

Renovatie van de oude Sint-Annakliniek

Renovatie van de oude Sint-Annakliniek

 

In de loop der jaren is ons gebouw sterk verouderd en drong een algemene renovatie zich op. Daarom lanceerde RafaŽl samen met enkele andere verenigingen in 2017 een groot renovatieproject. De bouwvergunning werd in oktober 2020 ontvangen.

Samen met de gemeente Anderlecht werd een task force opgericht om voor alle bewoners een oplossing te zoeken. Mede dankzij de hulp van de sociale dienst van Kuregem kon het merendeel een andere woning vinden. Voor de meest kwetsbaren werd tijdelijk een huis gehuurd in het centrum van Brussel en zorgen we voor de nodige begeleiding.

Het gebouw van RafaŽl staat sinds eind juli 2021 leeg en de werken zijn op 9 augustus begonnen. Het zou 24 maanden duren en we hopen het centrum in het najaar van 2023 weer te kunnen openen.

Er komen 52 appartementen voor mensen in kwetsbare situaties via een sociaal huisvestingsagentschap, in samenwerking met Convivial (vluchtelingen), IlŰt (daklozen), Spullenhulp (opvangtehuis) en RafaŽl (transitwoningen). Ook een gezondheidscentrum, sociaal restaurant, voedselbank en lokalen voor de parochie worden voorzien. Na afloop van de werkzaamheden zal ook de kapel weer openen.

Tijdens de werken heeft RafaŽl nog steeds uw steun nodig om onze werking voort te zetten, met name de voedselbank, dat wordt voortgezet in samenwerking met de parochie van Anderlecht en de tijdelijke huisvesting in het huurhuis in Brussel-centrum.

Hartelijk dank dat we op uw steun mogen blijven rekenen!

U kan nog steeds een gift overmaken op rekening BE10 0000 0000 0404 BIC BPOTBEB1 van de Koning Boudewijnstichting met de gestructureerde mededeling ***128/2540/00083***. Fiscale aftrekbaarheid vanaf 40 Ä/jaar.

Ook donaties op onze eigen rekening zijn van harte welkom, weliswaar zonder fiscaal attest: BE85 3100 8254 8706.

 

RafaŽl in het nieuws

Bruzz: "Oude kliniek wordt sociaal dorp in het hart van Anderlecht"

 

 

Facebook

 

 

RafaŽl vzw
BE 0453.645.244

Dapperheidsplein 14A
1070 Anderlecht

Tel. 0488 54 18 90
E-mail: info[at]rafaelcenter.be